lauantai 29. elokuuta 2015

Rakkauden juhla


"Häät sykähdyttävät. Kaksi ihmistä aloittaa yhteisen elämäntaipaleen ja vannoo ikuista rakkautta >>niin myötä- kuin vastoinkäymisissä<<. Häät ovat unohtumaton kokemus. Siksi jokainen hääpari harkitsee tarkoin, mikä juuri heidän kohdallaan on ainoa ja oikea tapa viettää unelmahäitä. Suuret kirkkohäät koko suvulle ja ystäville vai pienen piirin todistamat kotivihkiäiset? Pääasia, että juhla jää muistoihin yhtenä elämän kultaisista hetkistä. "

Näin kirjoitettiin rakkauden juhlasta Käytöksen kultaisessa kirjassa, joka on julkaistu vuonna 1991 neuvomaan kaikkia suomalaisia käyttäytymään esimerkillisesti suomalaisten perinteiden mukaisesti.

kuvassa 20-luvun ihanteellinen morsian

Häiden perinteet ovat säilyneet monien vuosikymmenien ajan. Ainoastaan koristeet ja visuaalinen ulkoasu on muokkautunut vuosien varrella. Nykypäivänä panostetaan enemmän ja enemmän juhlatilan visuaalisuuteen ja yksityiskohtiin istumapaikkojen nimikylttejä myöten. Vihkitilaisuus ja juhlapaikka täytyy olla hääparin näköinen - eihän se muuten olisi juuri heidän rakkauden juhla. 






Hääkakun perinteet juontuvat jo muinaisilta roomalaisilta. Ensin vehnänjyviä heiteltiin morsiamen päälle, koska sen uskottiin tuovan hedelmällisyyttä mutta sittemmin leipurit keksivät tehdä jyvistä kakkuja. Nykyinen hääkakkumme (monikerroksinen) on peräisin ranskalaiselta kokilta, joka ihastui englantilaiseen tyyliin koota kakkuset ja keksit suureksi keoksi jonka yli sulhasen ja morsiamen oli tarkoitus suudella. Ranskalaiskokki vain päätti päälystää vuoren ja Voilá!- näin syntyi hääkakku.


Hääjuhlaan liittyy monia pieniä yksityiskohtia, joiden noudattaminen on hyvien tapojen mukaista. Monesti on hyvä laatia muistikirja kaikesta mitä hääpäivälleen on ajatellut haluavansa: värit, kukat, ruoat, puvut, kulkuneuvot, juhlatilat, kutsukortit jne. Yhteen päivään mahtuu valtavasti muistettavaa ja siitä jos jostain stressi laukeaa. Siksi olemme teidän apunanne ja autamme teitä lieventämään stressiänne hääpäivän suunnitelmissa sekä toteutuksessa. Yhdessä voimme luoda jotakin unohtumatonta!


Kuvat: Jenna Mäkelä, Suvi Aapajärvi Käytöksen kultainen kirja (v.1991) 
teksti: Jenna Valkeat Häät tiimi
www.valkeathaat.fi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti